Διεθνές Πανεπιστημίο της Ελλάδος
Τμήμα Νοσηλευτικής

23 Απριλίου 2024  Καθηγητές : Μαθημα ΓΕΝΕΤΙΚΗ                  23 Απριλίου 2024  Γραμματεία : Αναβολή μαθημάτων                   23 Απριλίου 2024  Γραμματεία : έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024                  23 Απριλίου 2024  Γραμματεία : Πρόγραμμα υποτροφιών DUO-Korea 2024                  22 Απριλίου 2024  Καθηγητές : ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ                  
Σύντομη παρουσίαση του τμήματος

Το Τμήμα Νοσηλευτικής είναι ένα από τα πέντε τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα τμήματα της σχολής είναι :

 

Τμήμα Διατροφής

Τμήμα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων

Τμήμα Μαιευτικής

Τμήμα Φυσιοθεραπείας

 

Όλες οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Νοσηλευτικής βρίσκονται στο χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

 

 

Κορνίζα: ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
 


                                                                                                        

 

Tο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1973, στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης και με την ίδρυση του Τ.Ε.Ι.Θ. εντάχθηκε στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, απορροφώντας την Ανώτερη Κρατική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων Θεσσαλονίκης που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Το Μάιο του 2019 με το νόμο 4610 (ΦΕΚ 70/Α/752019) το Τμήμα Νοσηλευτικής εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ και διαθέτει πλέον παράρτημα στο Διδυμότειχο.

Από το Τμήμα Νοσηλευτικής έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 4000 σπουδαστές.

 

 

 

 

 

Κορνίζα: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 


     Η Νοσηλευτική είναι ανθρωπιστική επιστήμη, αλλά και εξειδικευμένη τέχνη που απευθύνεται στον άνθρωπο, στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, σε όλες τις καταστάσεις υγείας και ασθένειας.

      Το Τμήμα Νοσηλευτικής λοιπόν, έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και των κλινικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται στο γνωστικό αντικείμενο της νοσηλευτικής επιστήμης, μέσα από τη θεωρητική διδασκαλία, την εργαστηριακή και κλινική άσκηση  και φυσικά από την εφαρμοσμένη έρευνα.

            Σκοπός του Τμήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές άρτια εκπαίδευση που θα τους οδηγήσει στην επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη, ως πολυδύναμοι νοσηλευτές, υπεύθυνοι για τη προαγωγή της υγείας, την φροντίδα του ανθρώπου, υγιούς και ασθενούς, την πρόληψη νόσων και την αποκατάσταση της υγείας. Οι σπουδαστές με την αποφοίτησή τους θα είναι έτοιμοι να εργαστούν αποτελεσματικά τόσο στην Κοινότητα, όσο και στο Νοσοκομείο, προσφέροντας υπηρεσίες σε Ιδρύματα και Οργανισμούς Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

 

Στo πλαίσιο της αποστολής του, το τμήμα:

·        Συνεργάζεται με άλλα τμήματα Νοσηλευτικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς υγείας εσωτερικού και εξωτερικού

·        Διεξάγει ερευνητικά προγράμματα

·        Εφοδιάζει τους φοιτητές με σύγχρονες γνώσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικοί επαγγελματίες υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

·        Οργανώνει σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες για αποφοίτους στα πλαίσια της προώθησης της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης

·        Λειτουργεί ήδη Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (  Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη)

 

Κορνίζα: Ο ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  

 


     

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος διαθέτουν υψηλό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για την αποτελεσματική άσκηση της Νοσηλευτικής επιστήμης.

      Ο Νοσηλευτής  στα πλαίσια της νοσηλευτικής διεργασίας:

 

α)  εκτιμά τις  ανάγκες  του υγιούς  ή ασθενούς  ατόμου,

β) σχεδιάζει τη φροντίδα του

γ) εφαρμόζει το σχέδιο φροντίδας με νοσηλευτικές παρεμβάσεις,

δ) αξιολογεί τα αποτελέσματα της φροντίδας και

ε) επανεκτιμά  και τροποποιεί το αρχικό σχέδιο, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο να βοηθήσει το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα όσον αφορά στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της νόσου, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση. Παράλληλα με τα παραπάνω, ο νοσηλευτής ασκεί διοίκηση, διδασκαλία, αλλά και νοσηλευτική έρευνα για την προαγωγή της επιστήμης του.

      Ο Νοσηλευτής που εργάζεται στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, αποτελεί ισότιμο μέλος της διεπιστημονικής υγειονομικής ομάδας, η οποία αποτελείται από ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Άλλοι τομείς άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος μπορεί να είναι: τα Κέντρα Υγείας, Υγειονομικοί και άλλοι οργανισμοί, Ι.Κ.Α., Π.Ι.Κ.Π.Α.,  Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε., Τράπεζες, Βιομηχανίες, Εργοστάσια, Ασφαλιστικές  Εταιρείες, Ιδρύματα φροντίδας Ηλικιωμένων, Μειονεκτούντων ατόμων, Κ.Α.Π.Η., σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπεται επίσης, σύντομα να είναι σε θέση να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην κοινότητα.

 

Άλλες δυνατότητες του μελλοντικού πτυχιούχου είναι οι εξής:

 

*    Εργασία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς οργανισμούς  (η κατανομή των διδακτικών μονάδων ECTS, σε όλα τα εξάμηνα φοίτησης, εξυπηρετεί την αξιολόγηση των φοιτητών σε διεθνές επίπεδο)

*    Απόκτησηνηση νοσηλευτικής ειδικότητας στο χώρο των νοσοκομείων για την απόκτηση του τίτλου του ειδικού νοσηλευτή στη χειρουργική, παθολογία, παιδιατρική και στην ψυχιατρική

*    Εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών σε Ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού

*    Συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε τμήματα των ΑΕΙ

*    Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που πραγματοποιούνται στο χώρο της υγείας από διάφορους φορείς.