Διεθνές Πανεπιστημίο της Ελλάδος
Τμήμα Νοσηλευτικής

06 Αυγούστου 2020  Καθηγητές : ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΘΕΩΡΙΑ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ                   04 Αυγούστου 2020  Καθηγητές : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΝΟΣ/ΚΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΣ/ΚΗ και ΕΡΓ.ΜΑΘΗΜ.ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣ/ΚΗ - ΜΕΘ (ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ κου ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΥ)                  04 Αυγούστου 2020  Καθηγητές :                   03 Αυγούστου 2020  Καθηγητές : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ                  31 Ιουλίου 2020  Γραμματεία : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2019-2020                  
4ο Εξάμηνο
ΤίτλοςΔΜ (Θ)ΔΜ (Ε)Ώρες (Θ)Ώρες (Ε)Κατηγορία
Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ 7 4 4 4 Υποχρεωτικό
Παθολογική Νοσηλευτική ΙΙ 7 4 4 4 Υποχρεωτικό
Επιδημιολογία - Δημόσια Υγιεινή 2 - 2 - Υποχρεωτικό
Πρώτες Βοήθειες 2 1 2 1 Υποχρεωτικό
Αρχές Πληροφορικής και εφαρμογές στην Υγεία 2 1 2 1 Υποχρεωτικό
Οικονομία Υγείας 2 - 2 - ΥποχρεωτικόΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

 

Σκοπός του μαθήματος

Να παρέχει στους φοιτητές τις κατάλληλες θεωρητικές γνώσεις που αφορούν παθολογικά προβλήματα του καρδιαγγειακού, του ουρογεννητικού και του μυοσκελετικού συστήματος καθώς και των αισθητηρίων οργάνων. Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος θα πρέπει να είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη νοσηλευτική εκτίμηση του ασθενούς αξιοποιώντας πηγές πληροφοριών από τον ασθενή και το περιβάλλον του. Επίσης, θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα προβλήματα του παθολογικού ασθενούς, να διατυπώνουν νοσηλευτικές διαγνώσεις, τους σκοπούς νοσηλευτικής φροντίδας να παρέχουν και να αξιολογούν τα αποτελέσματα της νοσηλευτικής φροντίδας.

 Διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος

*      Εισαγωγή στην παθολογική νοσηλευτική ΙΙ (ανατομία, φυσιολογία). (1η - 2η εβδομάδα)

*      Κυκλοφορικό σύστημα: Στεφανιαία νόσος, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή, μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οξύ πνευμονικό οίδημα, καρδιογενές shock, βαλβιδικές παθήσεις.  Επίσης, αγγειακά επεισόδια, παθήσεις αορτής, περιφερικές αγγειακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρυνση και αθηροσκλήρωση, αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα και φλεβοθρόμβωση, κιρσοί και υπέρταση (3η - 6η εβδομάδα)

*      Ουροποιητικό σύστημα: Νεφρική ανεπάρκεια (οξεία, χρόνια), οξεία πυελονεφρίτιδα και οξεία σπειραματονεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο, ανδρονέφρωση, ουρολιθίαση, όγκοι νεφρών, υπερτροφία προστάτη και Caπροστάτη (7η - 8η εβδομάδα)

*      Μυοσκελετικό σύστημα: Συντηρητική θεραπεία γύψινου επιδέσμου και έλξεις.  Επίσης κάταγμα, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, νεοπλάσματα, οξεία αιματογενής οστεομυελίτιδα, οστεοαρθρίτιδα ισχίου, ουρική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, νόσος Paget, ρευματοειδής αρθρίτιδα (9η - 10η εβδομάδα)

*      Αισθητήρια όργανα: Διαταραχές όρασης, ακοής και ομιλίας.  Νοσήματα ματιών όπως βλεφαρίτιδα, κριθή, χαλάζιο, επιπεφυκίτιδα, διαθλαστικές ανωμαλίες και τύφλωση.  Νοσήματα αυτιών, όπως ωτίτιδα (οξεία & χρόνια) εξωτερική και μέση, νόσος Meniere, λαβυρινθίτιδα, κώφωση & κωφαλαλία.  Νοσήματα ρινός, όπως ρινίτιδα, δοθιήνας και παραρρινοκολπίτιδες.  Νοσήματα φάρυγγα, όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων.  Νοσήματα λάρυγγα, όπως οίδημα λάρυγγα (11η - 13η εβδομάδα)

Μέθοδοι Αξιολόγησης

Γραπτές τελικές εξετάσεις.

Συνήθως υπάρχουν εργασίες ανά σύστημα. Θα βαθμολογούνται σε ποσοστό 30% της τελικής βαθμολογίας.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

 

Σκοπός του μαθήματος

Να παρέχει γνώσεις  για τις βασικές αρχές της χειρουργικής νοσηλευτικής (διεγχειρητική και μετεγχειρητική φάση) ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να εφαρμόσουν  τη νοσηλευτική διεργασία, δηλαδή να εκτιμήσουν, να σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν τις  νοσηλευτικές παρεμβάσεις  σε ασθενείς με χειρουργικές παθήσεις του καρδιαγγειακού, ουρογεννητικού και του  μυοσκελετικού συστήματος καθώς και των αισθητητίων οργάνων

 Διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος

*      Εισαγωγή στη χειρουργική νοσηλευτική ΙΙ (ανατομία και φυσιολογία). (1η  - 2η εβδομάδα):

*      Σε όλα τα παρακάτω: εκτίμηση ασθενή, σχεδιασμός νοσηλευτικών παρεμβάσεων, αναγνώριση και αντιμετώπιση μετεγχειρητικών επιπλοκών στα ακόλουθα συστήματα:

*      Ουροποιητικό σύστημα: προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα ασθενή με παθήσεις ουροποιητικού συστήματος, σκοπός νοσηλευτικής φροντίδας, παρέμβασης και αξιολόγηση.  Οξεία και χρόνια νεφρική νόσος (περιτοναϊκή κάθαρση, αιμοκάθαρση), μεταμόσχευση νεφρού, υπερτροφία και Ca προστάτη και ουρολιθίαση. (3η - 5η εβδομάδα)

*      Μυοσκελετικό σύστημα: προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα ασθενή με παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, σκοπός νοσηλευτικής φροντίδας και αξιολόγηση. Κατάγματα - προβλήματα  ασθενών και παρεμβάσεις σε αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος (προ και μετεγχειρητικά).  Νοσηλευτική παρέμβαση σε ακρωτηριασμό. (6η - 7η εβδομάδα)

*      Προεγχειρητική και μετεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς (εξωσωματική κυκλοφορία) και μεταμόσχευση καρδιάς.  Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών   με κιρσούς, θρομβοφλεβίτιδα και φλεβοθρόμβωση (8η - 9η εβδομάδα)

*      Προεγχειρητική και μετεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία σε παθήσεις αισθητηρίων οργάνων όρασης, ακοής και ομιλίας.  Νοσηλευτική φροντίδα σε καταρράκτη, μεταμόσχευση  κερατοειδούς, στραβισμό, γλαύκωμα και όγκους ματιού.  Νοσηλευτική φροντίδα σε νοσήματα αυτιού και τυμπανοπλαστική, μύτης, φάρυγγα, αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων. Νοσηλευτική φροντίδα σε νοσήματα λάρυγγα, Ca λάρυγγα και λαρυγγεκτομή (ολική ή μερική). (10η - 13η εβδομάδα)

Μέθοδοι Αξιολόγησης

Γραπτές τελικές εξετάσεις.

Συνήθως υπάρχουν εργασίες ανά σύστημα: βαθμολογούνται σε ποσοστό 30% της τελικής βαθμολογίας.

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Σκοπός του μαθήματος

Να  εξοικειώσει τους φοιτητές με βασικές οικονομικές έννοιες και γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς των υπηρεσιών υγείας, τη διαμόρφωση των δαπανών υγείας, τον τρόπο χρηματοδότησης  της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης γενικά, καθώς και τον τρόπο δόμησης των συστημάτων υγείας που έχουν επιλεγεί από χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και τις ΗΠΑ.

 Διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος

*      Εισαγωγή στην Οικονομία της Υγείας. Το αγαθό «υγεία».

*      Ορισμοί και δείκτες υγείας. Επίπεδα φροντίδας υγείας. Ο ρόλος του κράτους.

*      Συστήματα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας ως παραγωγική διαδικασία. Ειδικά χαρακτηριστικά. Μορφές συστημάτων υγείας (φιλελεύθερο, σύστημα Beveridge, σύστημα Bismark).

*      Συστήματα Υγείας (συνέχεια). Η διεθνής εμπειρία: Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ.

*      Δαπάνες υγείας. Διακρίσεις και διάρθρωση των δαπανών υγείας. ΄Υψος και εξέλιξη των δαπανών υγείας. Δαπάνες υγείας στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο.

*      Δαπάνες υγείας (συνέχεια). Παράγοντες διόγκωσης των δαπανών υγείας. Δαπάνες υγείας και παραοικονομία. Προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.

*      Η αγορά της υγείας. Προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Παραγωγή υγείας. Υποδείγματα αγοράς. Μηχανισμοί αγοράς(αποκεντρωμένο σύστημα, συγκεντρωτικό σύστημα).   

*      Χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας. Πηγές χρηματοδότησης. Μέθοδοι χρηματοδότησης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

*      Ασφάλιση υγείας. Καλυπτόμενοι κίνδυνοι. Παροχές. Δαπάνες και χρηματοδότηση του κλάδου ασφάλισης υγείας. Συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

*      Η υγεία και η ασφάλιση στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια περίθαλψη). Δημόσιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί υγείας. Ιδιωτική ασφάλιση.

*      Οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Βασικές έννοιες. Ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες των οργανισμών υγείας. Βασικές διαχειριστικές δραστηριότητες των οργανισμών υγείας.

*      Οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας (συνέχεια). Προγραμματισμός. Θέσεις εργασίας. Οργανωτική δομή. Διεύθυνση. Συντονισμός.

*      Αποδοτικότητα και ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. ΄Εννοια και παράγοντες αποδοτικότητας. Πρακτικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας. ΄Εννοια και παράγοντες ποιότητας. Πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Μέθοδος Αξιολόγησης

Γραπτές τελικές εξετάσεις

 

 

 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ - ΔΗΜΟΙΣΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ

 

Σκοπός του μαθήματος

Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την έννοια της επιδημιολογίας και την πρακτική εφαρμογή της στο χώρο της υγείας. Επιπλέον, να αποκτήσουν γνώση του τρόπου σχεδιασμού μιας επιδημιολογικής έρευνας και των εργαλείων μέτρησης και αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος

*      Περιγράφονται η έννοια της επιδημιολογίας και η χρησιμότητά της, τα είδη επιδημιολογικών ερευνών, οι δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας, ο τρόπος αξιολόγησης της ευαισθησίας και της ειδικότητας καθώς και της αυθεντικότητας των επιδημιολογικών ερευνών. Αναλυτικά:

*      Ορισμός επιδημιολογίας, πεδία ενδιαφέροντος επιδημιολογίας

*      Σκοποί και χρήσεις της, σχέση της με την προληπτική ιατρική

*      Νόσος και διάγνωση

*      Ειδικότητα, ευαισθησία, ασκήσεις

*      Μέτρα συχνότητας νόσων

*      Δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας

*      Ασκήσεις

*      Αναλυτικές και περιγραφικές επιδημιολογικές μελέτες, είδη πληθυσμού, δειγματοληψία

*      Διαμόρφωση και έλεγχος αιτιολογικών υποθέσεων

*      Προοπτικές έρευνες

*      Αναδρομικές έρευνες

*      Αυθεντικότητα επιδημιολογικών ερευνών, κύριες πηγές συστηματικών σφαλμάτων

*      Ασκήσεις

Μέθοδος Αξιολόγησης

Γραπτές τελικές εξετάσεις και προαιρετική γραπτή εργασία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

 

Σκοπός του μαθήματος

Να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να διαχειρίζονται Ιατρικές και Νοσηλευτικές εφαρμογές Πληροφορικής δια μέσου σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων.

Διδακτικό περιεχόμενο του μαθήματος

*      Εισαγωγικές έννοιες Πληροφορικής (1η – 2η εβδομάδα)    

*      Καταγραφή λειτουργικών μονάδων Η/Υ (3η – 4η εβδομάδα)    

*      Οργάνωση υπολογιστικού συστήματος (5η – 6η εβδομάδα)    

*      Χαρακτηριστικά κεντρικών μονάδων επεξεργασίας κύριας και δευτερεύουσας μνήμης περιφερειακών συσκευών. (7η – 8η εβδομάδα)    

*      Εφαρμογές πληροφορικής στον κλάδο της υγείας βάσεις δεδομένων ασθενών  (9η – 10η εβδομάδα)    

*      Αρχειοθέτηση φακέλων ασθενών (11ηεβδομάδα)    

*      Νοσοκομειακά πληροφοριακά συστήματα (12ηεβδομάδα)     

*      Ανάλυση πληροφοριακών απαιτήσεων (13ηεβδομάδα)    

Μέθοδος αξιολόγησης

Γραπτές εξετάσεις